dinsdag 26 september 2017

Porosjenko maakt omstreden Onderwijswet definitief

President Petro Porosjenko heeft de nieuwe Onderwijswet bekrachtigd, waardoor het Oekraïens definitief de voertaal wordt op alle scholen. Alleen de eerste vier klassen van de basisschool zijn er van uitgezonderd; hier mag ook in de taal van een etnische minderheid les worden gegeven. ''Dit is één van de belangrijkste hervormingen die we in de afgelopen jaren hebben doorgevoerd'', meent de president.

Hij dringt er wel op aan dat rekening wordt gehouden met de nationale minderheden in het land. ''Daarmee komen wij onze internationale verplichtingen na.'' Porosjenko heeft de ministers van Buitenlandse Zaken en van Onderwijs en Wetenschappen wel opgedragen om met de buurlanden te overleggen over de implementatie van de nieuwe wet die op veel weerstand stuit in met name Hongarije vanwege de 150.000 etnische Hongaren die in Transkarpatië wonen.

Minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken heeft vandaag in een interview met tv-zender ICTV gezegd dat de verplichting om Oekraïens te spreken op de scholen de nationale veiligheid raakt. ''Het kan niet zo zijn dat er mensen in ons land wonen die het Oekraïens niet machtig zijn. Dat gaat ten koste van onze nationale eenheid en veiligheid. Daarom zal ik de nieuwe Onderwijswet ook blijven verdedigen.''

Klimkin gaf onlangs al te kennen dat driekwart van de jongeren in de stad Berehovo, direct aan de grens met Hongarije, de Oekraïense taal niet machtig zijn en alleen in het Hongaars communiceren. Ouders blijken dat prima te vinden, omdat ze meer toekomst voor hun kinderen in Hongarije zien dan in Oekraïne.

Bronnen: Ukrinform, Unian

Geen opmerkingen: