woensdag 13 september 2017

'EU heeft plicht om hervormingen af te dwingen'

Sinds midden 2016 stokken de hervormingen in Oekraïne. Hoog tijd voor de EU om te reageren, schrijft analist internationale politiek Willem-Gert Aldershoff vandaag in de Volkskrant. Er zijn sinds 2014 veel hervormingen doorgevoerd. Sinds medio 2016 begon het tempo van hervormingen echter aanmerkelijk te vertragen en momenteel kan er zelfs van stagnatie worden gesproken.

Bovendien zijn hervormingen in cruciale sectoren als rechtspraak, openbaar ministerie, de machtige geheime dienst en verkiezingingswetgeving niet of nauwelijks begonnen. Zonder snelle en ingrijpende hervormingen op deze terreinen kan Oekraïne de slag naar democratie en rechtsstaat niet maken. Het zal dan terugvallen naar het soort samenleving dat het voor Maidan was.

Het Associatieverdrag verplicht Oekraïne ondubbelzinnig om actief toe te werken naar een 'duurzame democratie', 'rechtsstaat', en 'goed bestuur', stelt Aldershoff vast. Deze principes zijn 'wezenlijke onderdelen' van het akkoord, dat ook concrete bepalingen bevat voor de strijd tegen corruptie, de vestiging van een onafhankelijke en onpartijdige rechtspraak en de bescherming van de mensenrechten.

Inmiddels wordt het echter steeds duidelijker dat er belangrijke krachten aan het werk zijn om vooruitgang op deze terreinen te blokkeren en succesvolle hervormingen terug te draaien. Een veelzeggend voorbeeld uit vele zijn de pogingen om de onafhankelijkheid van NABU te ondermijnen. Nog schokkender is dat de autoriteiten sinds kort ook de toegewijde en integere hervormingsorganisaties aanvallen die de daadwerkelijke hervormingsaspiraties van de burgers vertegenwoordigen.

De hervormingspassiviteit van Oekraïne's president, regering en parlement en de campagne tegen hervormers zijn een directe schending van Oekraïne's verplichtingen in het Associatieverdrag. Dat document geeft de Europese Unie het recht om 'alle noodzakelijke maatregelen' te nemen wanneer zij oordeelt dat Oekraïne zijn verplichtingen niet nakomt. Aldershof: 'Als de Oekraïense leiders niet tegemoetkomen aan de Europese eisen, blijft de EU geen andere keus dan het nemen van effectieve maatregelen.'


Bron: Volkskrant

Geen opmerkingen: