donderdag 21 september 2017

Israëlische jongen gewond bij explosie in Oeman

Een 13-jarige Israëlische jongen is vanmorgen vroeg lichtgewond geraakt bij een explosie in de stad Oeman, waar ook dit jaar weer zo'n 30.000 orthodoxe joden aanwezig zijn voor de viering van Rosh Hashanah, het joodse nieuwjaar. De tiener werd aan zijn arm geraakt door een stuk van het dak van een garage die bij de explosie werd beschadigd.

Het is onduidelijk of het om een ongeluk gaat of om een aanslag. De politie doet momenteel onderzoek. Dat de zaak hoog wordt opgenomen, blijkt wel uit de aanwezigheid van Vjacheslav Ambroskin, de één na hoogste baas van de Nationale Politie. Om de veiligheid van de pelgrims te garanderen waren al 500 agenten naar Oeman gestuurd.

De stad Oeman is sinds 1811 een pelgrimsoord voor chassidische joden die daar het graf van rabbi Nachman van Breslov op de begraafplaats bij de herbouwde synagoge. De stad kende ooit een bloeide joodse gemeenschap. Ten tijde van de Sovjet-Unie was de pelgrimage verboden, maar desondanks wisten veel joodse pelgrims de weg naar Oeman te vinden.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: