donderdag 14 september 2017

En dan is er ineens de Hongaarse taalkwestie...

Hongaarse nationalisten willen dat Transkarpatië weer bij Hongarije gaat horen en zij zien hun kans schoon nu het Oekraïense parlement een nieuwe Onderwijswet heeft aangenomen waarin het Oekraïens als dé onderwijstaal wordt aangewezen. Weliswaar mag in de laagste schoolklassen ook de taal van een minderheid als de Hongaren in Transkarpatië worden gebezigd, maar toch.

De Hongaarse regering heeft inmiddels fel geprotesteerd. Zo fel zelfs, dat Oekraïne een bondgenoot in de Verenigde Naties en de Europese Unie is kwijtgeraakt. Van Rusland was een felle reactie verwacht, maar niet van Hongarije.

Minister Peter Syarto van Buitenlandse Zaken kwam meteen op voor de 150.000 etnische Hongaren in het westen van Oekraïne. Syarto's Oekraïense ambtgenoot Pavlo Klimkin voert ter verdediging aan dat in bijvoorbeeld de stad Berehovo driekwart van de jeugd amper Oekraïens spreekt en dat het wel noodzakelijk is dat zij als Oekraïners de landstaal beter gaan beheersen.

De regel dat het onderwijs voortaan in het Oekraïens wordt gegeven is natuurlijk bedoeld om de Russische invloed tegen te gaan. Daar kan geen twijfel over bestaan. De Hongaarse minderheid drukt een minder zwaar stempel op Oekraïne, maar zal toch moeten besluiten of ze Oekraïens(er) zullen worden.

Als een etnische Hongaar zich vooral beweegt binnen de eigen gemeenschap, dan valt niet te verwachten dat de overheid ingrijpt als er Hongaarse scholen worden opgezet in zo'n compacte gemeenschap. In het hoger onderwijs ligt dat anders: dat wordt studeren in Boedapest om daar vervolgens te gaan werken. Voor wie geen Oekraïens spreekt en zich Oekraïens gedraagt is er zo geen toekomst in Oekraïne.

De Hongaarse regering dit uitstekend aan. Wat ook meespeelt: Hongarije was tot nu, ook zonder de nieuwe Onderwijswet, de minst betrouwbare bondgenoot van Oekraïne. Meerdere keren is de kant van Rusland gekozen. De rechts-radicale, openlijk pro-Russische partij Jobbik is in bepaalde kringen erg populair. Er is dus alle kans dat Rusland, dat ruime ervaring heeft opgedaan met het zaaien van tweedracht in taalkwesties, profiteert van de Hongaarse onvrede over de nieuwe Onderwijswet en de nationalisten er toe aanzet om het na de Tweede Wereldoorlog bij Oekraïne gevoegde deel van Hongarije terug te eisen.

Intussen is het laatste woord nog niet gezegd over de nieuwe Onderwijswet. Er wordt al volop gelobbyd door belangengroepen om al weer wijzigingen aan te brengen in de wet die op 5 september door het parlement werd aangenomen. En anders dan in Nederland waar de koning alle nieuwe wetten accordeert, kan de Oekraïense president dat weigeren en van het parlement de nodige aanpassingen eisen.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: