woensdag 27 september 2017

Hongarije wil toetreding Oekraïne tot EU blokkeren

De boosheid over de nieuwe Onderwijswet die het Oekraïens verplicht stelt in het onderwijs is in Hongarije zo hoog opgelopen dat het buurland heeft aangekondigd een eventuele toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie te willen blokkeren. ''Dit gaat ze pijn doen in Oekraïne in de toekomst'', aldus minister Peter Szijarto van Buitenlandse Zaken.

Hij noemt het ''schandelijk'' dat president Petro Porosjenko de nieuwe wet zonder meer heeft bekrachtigd, wetende van de Hongaarse bezwaren. Die bezwaren gelden vooral de 150.000 etnische Hongaren in de provincie Transkarpatië. Onder hen zijn er nogal wat die geen woord Oekraïens spreken, ook maakt is het gebied waar zij wonen al vele tientallen jaren deel uit van Oekraïne. Deze etnische Hongaren leven in hun eigen Hongaarse wereldje.

De Oekraïense minister Lilia Hrinevitsj van Onderwijs en Wetenschappen zegt in een interview met tv-zender 112 dat zij ''erg teleurgesteld'' is door de Hongaarse opstelling. ''Met deze wet - en dat kunnen we bewijzen - houden wij ons aan onze internationale verplichtingen. We sluiten geen geen scholen waar ze nu nog onderwijs geven in een andere taal dan het Oekraïens, maar we verbeteren wel de mogelijkheden om Oekraïens te leren. Dat is iets wat we ook de kinderen van etnische minderheden moeten bieden zodat ze volop mee kunnen doen in onze Oekraïense samenleving.''

De minister gaat op 19 oktober in gesprek met de Hongaarse autoriteiten, maar heeft volgende week woensdag al een gesprek met haar Roemeense ambtgenoot over de nieuwe Onderwijswet. Ook dit buurland heeft kritiek geuit, maar niet zo fel als Hongarije.

Bronnen: Ukrinform, Unian

Geen opmerkingen: