dinsdag 12 september 2017

Ook Rusland is fel tegen nieuwe Onderwijswet

Rusland vindt dat de nieuwe, vorige week door het parlement aangenomen Onderwijswet vooral bedoeld is om de Russisch sprekenden in Oekraïne te benadelen. ''Hoewel de Russische taal niet expliciet wordt genoemd, is het duidelijk dat het vooral de miljoenen Russisch sprekenden hiermee worden gediscrimineerd'', zegt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in een vandaag uitgegeven verklaring.

De nieuwe Onderwijswet bepaalt dat het Oekraïens dé taal is waarin in Oekraïne onderwijs wordt gegeven. In de laagste klassen mag ook de taal van een minderheidsgroepering worden gebruikt, maar daarna niet meer. Bovendien kunnen leerlingen één of meer buitenlandse talen gaan leren. Daarbij is nadrukkelijk sprake van een 'Europese' taal.

Niet alleen Rusland, maar ook Hongarije, Roemenië, Polen en Moldavië hebben bezwaar gemaakt tegen deze koerswijziging in het Oekraïense onderwijs. Hongarije was het scherpst in de reactie op de nieuwe Onderwijswet. Het buurland heeft de Oekraïense ambassadeur zondag op het matje geroepen en aangegeven dat Oekraïne nog wel op Hongaarse steun kan rekenen bij het handhaven en eventueel uitbreiden van sancties tegen Rusland, maar in andere kwesties op internationaal niveau niet meer.

Minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken zegt in een reactie begrip te hebben voor de bezwaren vanuit de buurlanden, maar dat voor regering en parlement voorop staat dat de positie van het Oekraïens als dé nationale taal versterkt dient te worden, en dat kan het best gebeuren via het onderwijs.

Bronnen: 112.ua, Ukrinform

Geen opmerkingen: