dinsdag 12 september 2017

Saakasjvili: 'Mijn paspoort ligt nu op Porosjenko's bureau'

Micheil Saakasjvili beweert dat zijn gestolen paspoort nu op het bureau ligt van president Petro Porosjenko. De voormalige gouverneur van Odessa zou dat uit betrouwbare bron te horen hebben gekregen. Het was Porosjenko die in juli het circus-Saakasjvili in gang zette door hem zijn Oekraïense staatsburgerschap te ontnemen.

Saakasjvili maakte er zondag een ware show van om het land weer binnen te komen. Daarbij zou een politieagent zich hebben ontfermd over zijn paspoort die hij had achtergelaten in de bus waarmee hij naar de Pools-Oekraïense grens was gereisd. ''Gestolen'', aldus Saakasjvili die vanmorgen op een persconferentie in Lviv beweerde dat Porosjenko het paspoort gistermorgen kreeg aangereikt toen hij op kantoor kwam.

Politieagenten en grensbewakers brachten Saakasjvili vanmorgen een bezoek in hotel Leopolis in de stad Lviv waar de voormalige Georgische president sinds zondagavond verblijft. Zij informeerden hem over zijn rechten als stateloos burger en de regels die hij met zijn illegale komst naar Oekraïne heeft overtreden.

Tegen Saakasjvili en de parlementsleden die met hem illegaal de grens over zijn gegaan, waaronder oppositieleider Joelia Timosjenko, loopt nu een strafrechtelijk onderzoek. Zo'n onderzoek is voor wat betreft de parlementsleden zinloos, aangezien zij onschendbaarheid genieten.

Saakasjvili benadrukte vanochtend dat hij zich bij geen enkele andere politieke partij zal aansluiten, ook niet bij de Moederlandpartij van Timosjenko. ''Ik sluit me alleen aan bij het volk'', zei de politicus die in een begin deze maand gepubliceerde opiniepeiling met zijn Beweging van de Nieuwe Krachten slechts de steun geniet van 1,9 procent van de Oekraïners.

Hij kondigde aan dat hij door het land wil reizen, langs de belangrijkste industriële centra als Charkiv, Dnipro en Odessa. ''Ook ga ik het platteland op. Ik wil weten wat het volk van de oligarchen eist, en met die eisen ga ik vervolgens naar Kyiv.''

Bronnen: Unian, Ukrinform

Geen opmerkingen: