vrijdag 22 september 2017

Aandeel schaduweconomie daalt naar 37 procent

Langzaam maar zeker daalt het aandeel van de schaduweconomie in de Oekraïense economie. Die is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,6 procent omlaag gegaan, maar staat nog altijd op 37 procent van het bruto nationaal product - het totaal van wat alle Oekraïners samen verdienen. Zwart werken is al jaren een groot probleem in Oekraïne, omdat veel mensen daartoe wel gedwongen worden door hun werkgever maar dat ze daarbij geen pensioen opbouwen over hun verdiensten. De overheid mist er veel belastinginkomsten door.

In de grondstoffenindustrie had de schaduweconomie volgens het ministerie van Economische Ontwikkeling en Handel een aandeel van 60 procent in het eerste kwartaal van 2016 en 50 procent in het eerste kwartaal van dit jaar. Bij de groothandels en retail ging het van 48 naar 43 procent, in de procesindustrie van 35 naar 27 procent, ontroerend goed van 54 naar 47 procent, financiële dienstverlening en verzekeringen van 57 naar 41 procent en de bouw van 42 naar 37 procent.


Ter vergelijking: in Nederland wordt de schaduweconomie geschat op 12,2 procent. Duitsland zit op 14,7 procent, terwijl landen als Italië en Spanje aanzienlijk hoger zitten met respectievelijk 26,3 en 24,7 procent.In veel ontwikkelingslanden ligt het aandeel op 50 procent of meer.

Bronnen: Unian, NRC

Geen opmerkingen: