woensdag 27 september 2017

Video: Opnieuw grote brand in munitiedepot

De autoriteiten in Oekraïne hebben zeker 30.000 mensen in de regio Vinnytsja geëvacueerd. Dit gebeurde na een ontploffing dinsdagavond bij het munitiedepot van een militaire basis nabij de plaats Kalinivka. Sindsdien zijn er meerdere explosies. Er zijn twee gewonden gevallen, melden de Oekraïnse hulpdiensten. Alle bewoners van de streek tot 20 kilometer rond de basis zijn geëvacueerd. Rond het middaguur waren er nog altijd gemiddeld drie explosies per minuut.

Als gevolg van de explosies is het luchtruim boven het gebied uit veiligheidsoverwegingen afgesloten. Ook is het verkeer op een hoofdweg en een spoorweg naar Kiev stilgelegd. De militaire basis, waar naar schatting 188.000 ton munitie is opgeslagen, ligt ongeveer 270 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Kyiv.

Er is vooralsnog weinig bekend over de toedracht van de ontploffing. Premier Volodimir Grojsman, die inmiddels is gearriveerd in Vinnytsja, spreekt van "externe factoren". Grojsman was hier overigens burgemeester voordat hij premier werd.

Bij een brand eerder dit jaar bij het grootste munitiedepot van het land spraken autoriteiten van "onbekende saboteurs". Die zouden de opslag, gelegen op een militaire basis bij de plaats Balaklija, hebben beschoten totdat die in brand vloog. Afgelopen zaterdag was er ook een brand in een munitiedepot in Novojanisol, op 36 kilometer van de grote havenstad Marioepol. Het ging hier echter om een depot van bescheiden omvang. De brand zou buiten het depot, op een landbouwakker, zijn ontstaan.

Bronnen: NU.nl, 112.ua, YouTube

Geen opmerkingen: