dinsdag 19 september 2017

35 agenten en soldaten gewond bij rellen

Bij de ongeregeldheden na een voor pro-Oekraïense activisten teleurstellend verlopen rechtszaak in de stad Tsjornorsk zijn gisteravond twintig politiemensen en vijftien soldaten van de Nationale Garde gewond geraakt. De activisten waren boos omdat alle twintig verdachten van betrokkenheid bij de dood van 48 mensen op 2 mei 2014 in de stad Odesa door de rechtbank werden vrijgesproken. Er zouden onvoldoende bewijzen tegen ze zijn.

Vijf mannen die geruime tijd in voorarrest hebben gezeten werden ter plekke door de rechtbank vrijgelaten. Onder hen waren ook twee Russen die overigens meteen weer in de boeien werden geslagen omdat zij worden verdacht van separatisme. De woede buiten van de pro-Oekraïense activisten richtte zich op de agenten en soldaten die de rechtbank moesten bewaken en zich verweerden met onder meer traangas.

Op die bewuste 2 mei 2014 kwamen zes pro-Oekraïense betogers om toen ze werden doodgeschoten. Een woedende menigte richtte zich vervolgens op pro-Russische activisten die zich verschansten in het Huis van de Vakbond. Toen dat gebouw door molotovcocktails in brand raakte, kwamen 42 mensen om het leven. Tot nu toe is er nog niemand veroordeeld voor de gebeurtenissen van die dag, wat tot grote onvrede in beide kampen heeft geleid.

De onvrede werd afgelopen weekeinde nog eens aangewakkerd door een brand in het zomerkamp Victoria in Odesa, waarbij drie meisjes de dood vonden. Er blijkt sprake van grove nalatigheid en corruptie, want het dure brandalarm werkte niet en het waterbassin voor de brandweer bleek leeg waardoor eerst over een lengte van 1,2 kilometer brandslangen moesten worden aangelegd. De directeur van het zomerkamp is gearresteerd. Boze ouders en activisten belegerden zaterdag enige tijd het stadhuis.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: