donderdag 14 september 2017

'Corruptie kost spoorbedrijf elk jaar tussen 321 en 428 miljoen euro'

Minister Volodimir Omeljan van Infrastructuur zegt dat er bij het staatsspoorwegbedrijf Oekrzaliznitsja jaarlijks tussen de 321 en 482 miljoen euro verloren gaat door corruptie. ''Dat geld belandt niet alleen in de zakken van een aantal lieden, maar er worden ook politieke partijen mee gefinancierd en lastercampagnes van betaald tegen iedereen die probeert wat te doen aan de corruptie'', aldus Omeljan.

Hij geeft meteen aan hoe het geld anders, beter besteed had kunnen worden. Zoals voor een hogesnelheidslijn van Kyiv naar Odesa in 2014. ''Of een goede spoorverbinding vanuit Kyiv via Lviv naar Warschau in 2015 en dit jaar de hogesnelheidstrein Tarpan met een snelheid van 220 kilometer per uur van Kyiv naar Charkiv'', meent de minister.

Zonder dit door corruptie weglekkende geld had Oekrzaliznitsja het rollende materieel al lang kunnen vervangen, was een betere samenwerking met buitenlandse spoorwegbedrijven tot stand gekomen en had het personeel een hoger loon gehad.

Minister Omeljan noemt als voorbeeld van een corrupte manager bij Oekrzaliznitsja één van de directeuren. Vachtang Dzhakeli werd gisteren gearresteerd nadat hij had gepoogd iemand tegen betaling van 70.000 dollar aan een belangrijke functie binnen het spoorwegbedrijf te helpen. ''De directeur goederentransport Maksim Koeshnirtsjoek is intussen met stille trom vertrokken. Het is algemeen bekend dat hij zijn orders vanuit Moskou kreeg.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: