donderdag 21 september 2017

Kremlin woest om kwalificatie 'agressor' in VN-resolutie vredesmacht

Het Kremlin reageert woedend op een ontwerpresolutie voor het sturen van een vredesmacht van de Verenigde Naties naar Oost-Oekraïne, omdat Rusland daarin als 'agressor' wordt aangemerkt. Woordvoerder Dmitri Peskov noemt dat onaanvaardbaar. ''Geheel in tegenspraak met de werkelijke situatie'', meent hij. Op de vraag of Rusland zijn veto over de resolutie gaat uitspreken als het woord agressor blijft staan, antwoordde hij vanmiddag op een persconferentie dat er nog geen definitief standpunt is ingenomen.

''Rusland en president Poetin in het bijzonder hebben herhaaldelijk aangegeven dat zij alles in het werk stellen om een compromis te bereiken, maar dan moet de uitkomst wel redelijk en in zekere mate acceptabel zijn'', aldus Peskov.

Oekraïne dringt al langer op het sturen van blauwhelmen naar Oost-Oekraïne, maar Rusland heeft dat steeds tegen gehouden. Tot voor kort, want plotseling kwam de Russische president Vladimir Poetin zelf met een voorstel. Er mag een vredeskorps worden gestuurd om de waarnemers van de OVSE te beveiligen. Maar alleen langs de frontlijn, niet elders in de bezette gebieden en zeker niet langs de grens met Rusland, zoals Oekraïne dat wil.

Gehoopt wordt dat met het aanwijzen van Rusland als agressor voorkomen kan worden dat er Russische blauwhelmen naar de Donbas worden gestuurd. Van Amerikaanse zijde wordt intussen gewaarschuwd dat Oekraïne zichzelf in de problemen brengt door aan te dringen op het sturen van een vredesmacht, zeker als die alleen langs de frontlijn mag komen. Daarmee zou de Russische grens als het ware opschuiven tot aan de huidige frontlijn die nu in feite ook al dienst doet als grens tussen regeringsgebied en de door de separatisten met hulp van het Russische leger bezette gebieden.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: