donderdag 28 september 2017

Nauwelijks nog explosies in munitiedepot Kalinivka

Er zijn nauwelijks nog explosies te horen in het munitiedepot bij Kalinivka waar dinsdagavond laat brand uitbrak. De opruimingswerkzaamheden binnen een straal van 5 kilometer van het depot zijn in volle gang en de eerste bewoners van omliggende dorpe
Een raket kwam vlakbij een brandstofopslag terecht.
n zijn terug. Bijna 30.000 mensen werden in de nacht van dinsdag op woensdag geëvacueerd. Premier Volodimir Hrojsman meldt vanmorgen dat nu vanuit de lucht wordt bekeken waar de laatste vuurhaarden zijn in één van de grootste munitiedepots van het land, waar 188.000 ton munitie lag opgeslagen.

President Petro Porosjenko gaat nog altijd uit van brandstichting in het depot en hij riep de veiligheidsdiensten vanmorgen op om alles in het werk te stellen om de daders op te sporen en vooral ook om nieuwe aanslagen op munitiedepots te voorkomen. ''We moeten onze strategische faciliteiten beter beveiligen. Dit kunnen we niet langer toestaan'', aldus de president.

De hoogste militaire aanklager Anatoli Matios meent evenwel dat eerder sprake is van nalatigheid dan van sabotage. ''Er is nog geen enkel bewijs dat het hier om sabotage gaat en dat er sabotageploegen werkzaam zijn in de provincie Vinnitsja. We moeten nu uitzoeken wat er dan wel is gebeurd.''

Een eerste onderzoek heeft volgens Matios uitgewezen dat het brandalarm niet werkte en dat slechts de helft van alle noodzakelijke technische veiligheidsmaatregelen was genomen in de uit 1987 daterende munitieopslag. Ook zei hij op een persconferentie in Odesa dat er vanwege de lage beloning vooral gepensioneerden bereid zijn om te werken als beveiligingsmedewerkers. Toen de brand uitbrak zouden er slechts twintig bewakers aanwezig zijn geweest op het immense terrein.

De snelweg M21 van Zjitomir naar Podilski is nog altijd afgesloten in de omgeving van Kalinivka, terwijl ook vliegverkeer niet mogelijk is in een straal van 50 kilometer. Hoogspanningsleidingen in de buurt zijn nog altijd afgesloten uit veiligheidsoverwegingen, terwijl de dorpen Dorozhne, Medvidka en Lavrivka zonder aardgas zitten.

Intussen begint duidelijk te worden welke schade de brand, de explosies en de daardoor weggeslingerde raketten hebben aangericht.Volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie was er veel minder munitie aanwezig dan wordt beweerd. Het munitiedepot zou maar voor 57 procent vol zijn geweest.

De ondergrondse opslag en de overdekte opslagruimtes zouden ongeschonden zijn en dat geldt ook voor een deel van het 60 hectare tellende terrein. Zes gebouwen zijn vernield toen ze door raketten werden geraakt. Veel daken, muren, ramen en auto'szijn vernield door rondvliegend schroot. Van zowel de sporthal als de school in Kalinivka is geen raam meer heel. Het had allemaal nog veel erger kunnen zijn als een grote brandstoftank was geraakt door een raket.

Bronnen: Ukrinform, 112.ua, Interfax

Geen opmerkingen: