zondag 8 december 2013

Jatsenjoek: 'In komende 24 uur moet het gebeuren'

Wat er in de komende nacht en morgen te gebeuren staat, zal beslissend zijn of het lukt om president Viktor Janoekovitsj tot aftreden te dwingen. Dat zei oppositieleider Arseni Jatsenjoek zondagavond in een toespraak tot de duizenden betogers die nog altijd op het Onafhankelijkheidsplein in de hoofdstad aanwezig zijn.

Hij riep ze op om maandagochtend al om 5 uur paraat te zijn en samen bij de regeringsgebouwen te demonstreren. Geeft president Janoekovitsj niet toe aan de eisen van de oppositie, dan kan hij er op rekenen dat betogers in de komende dagen massaal bij hem thuis voor de deur komen staan.

De betoging van zondag was de grootste tot nu toe, na zeventien dagen van demonstreren. Terwijl de politie het aantal demonstranten op 100.000 schatte - het centrum van Kiev zou simpelweg niet meer mensen kunnen bevatten - kwamen de organisatoren dichtbij de 500.000 uit. Vooraf was opgeroepen tot een 'Mars van 1 miljoen', maar dat bleek niet haalbaar.

De dag verliep vrijwel vlekkeloos. De oproepen tot vreedzaam protest werden gehonoreerd. Betogers pro en contra de regering stonden dicht bij elkaar, slechts gescheiden door een rij politiemensen. De agenten van de oproerpolitie, die vorig weekeinde rake klappen uitdeelden, namen nu bloemen aan van betogers. Bij het vallen van de avond kwam de eigen bewakingsdienst in actie, bestaande uit 800 actievoerders die de opdracht hebben om direct in te grijpen als zich ongeregeldheden voor doen.

De staatsveiligheidsdienst SBU maakte zondagmiddag bekend dat een onderzoek wordt ingesteld naar wat wordt gezien als een poging tot een staatsgreep van de kant van de oppositie. Partijleider Oleh Tiahnibok reageerde verontwaardigd en noemde het ''een provocatie''.

Bronnen: Kyiv Post, Interfax

Geen opmerkingen: