zaterdag 21 december 2013

'Russische steun leidt tot te optimistisch groeicijfer'

Het kabinet-Azarov heeft de economische groei in 2014 naar boven toe bijgesteld, van 1,8 procent naar 3 procent. Dat is gebeurd nadat de Russische president Vladimir Poetin afgelopen dinsdag toezegde 11 miljard euro van de Oekraïense schuldenlast voor zijn rekening te nemen en de gasprijs met een derde te verlagen.

Het nieuwe groeicijfer staat in de overheidsbegroting voor volgend jaar die woensdag naar het parlement werd gestuurd. Daarin wordt ook gerekend met een bruto nationaal product van 150,7 miljard euro. Economen vonden de economische groei met 1,8 procent al te rooskleurig, zeker gezien de recessie die nu al vijf kwartalen duurt. In 2012 werd een bruto nationaal product bereikt van 128,7 miljard euro en verwacht wordt dat die dit jaar daalt naar 119 miljard euro.

''Het is niet voor het eerst dat de regering met een onrealistische, onhaalbare begroting komt'', aldus econoom Tanteli Ratoevoeheri van de Ukrsotsbank. "De groei dit jaar zou uitkomen op 3,4 procent, maar in plaats daarvan zitten we nu het hele jaar al in een recessie.'' Terwijl de economie kwakkelt, wil het kabinet alleen maar meer geld uitgeven. Premier Mikola Azarov heeft al meerdere keren aangegeven dat hij de uitkeringen, pensioenen en een aantal subsidies wil verhogen.

Ratoevoeheri vindt het maatregelen die passen in een op handen zijnde verkiezingsstrijd, zoals de presidentsverkiezingen in het voorjaar van 2015. Veel Oekraïners die president Janoekovitsj steunen, aldus de econoom, zijn voor hun inkomsten afhankelijk van de overheid. Op 45 miljoen Oekraïners zijn er 13,2 miljoen gepensioneerd en werkt 3 miljoen in de publieke sector.

Met de 11 miljard euro steun van Rusland kan de regering de beloften wellicht waarmaken. Zij gaat het nieuwe jaar in ieder geval in zonder goedgekeurde begroting. Het parlement wil die pas half januari vaststellen, vanwege het inmiddels begonnen kerstreces.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: