maandag 9 december 2013

Oppositie blokkeert regeringsgebouwen

Na de grote demonstratie in Kiev heeft de oppositie bij verscheidene regeringsgebouwen in de Oekraïense hoofdstad Kiev barricades opgeworpen. De aanhangers van oppositieleider en bokskampioen Vitali Klitsjko versperden maandag de toegangswegen met boomstammen, grote tenten en auto's.

''Wij doen dit, opdat president Viktor Janoekovitsj eindelijk onze eisen hoort'', aldus Klitsjko. De president weigerde eind vorige maand onder zware Russische druk een associatieverdrag met de Europese Unie te tekenen. De oppositie eist dat hij aftreedt en dat er nieuwe verkiezingen worden gehouden.

Nadat de vroegere minister van Buitenlandse Zaken Arseni Jazenjoek de oppositie had opgeroepen de regeringswijk in Kiev te blokkeren, kondigden de veiligheidsdiensten een onderzoek naar de oppositie aan. Die zou oproer hebben veroorzaakt. Wie achter de aanvraag naar het onderzoek zit, is nog niet duidelijk. Volgens Jazenjoek is het een poging van Janoekovitsj nog meer macht naar zich toe te trekken.

Regeringsfunctionarissen stellen dat er meerdere politiebussen met paramilitairen onderweg zijn naar de hoofdstad. De troepen komen een dag nadat honderdduizenden protesteerders hebben onder andere geeist dat president Viktor Janoekovitsj alsnog zijn handtekening zet onder een associatieverdrag met de EU.
Parlementslid Oleksandra Koezhel van de Moederlandpartij kwam eind van de ochtend met de mededeling dat het aanhangers van haar partij gelukt was om een aantal bussen met politieagenten rechtsomkeerd te laten maken. De bussen kwamen uit Vasilkiv en hebben volgens Koezhel de hoofdstad inmiddels weer verlaten.
Bronen: NU.nl, Kyiv Post

Geen opmerkingen: