woensdag 18 december 2013

EU vindt dat Oekraïne niet zou moeten kiezen

Oekraïne is volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel nog altijd welkom bij de Europese Unie, maar dan moet wel worden voldaan aan democratische uitgangspunten als het recht om te demonsteren. Voor Oekraïne wordt wat dat betreft geen uitzondering gemaakt, zei Merkel woensdag in de Bondsdag. Zij wil een einde aan de praktijk dat ''ieder land tussen Rusland en de Europese Unie moet kiezen tussen beide'', zoals Oekraïne nu voor Rusland gekozen lijkt te hebben ten koste van de EU.

De Europese Commissie verwelkomt de verdragen als die er toe leiden dat de handelsbetrekkingen tussen beide landen worden hersteld, op voorwaarde dat ze het associatieverdrag met de Europese Unie niet in de weg staan. Dat zei Eurocommissaris voor nabuurzaken Stefan Fule dinsdagavond in Brussel, waar hij een persconferentie gaf. Net als Merkel gaf Fule aan dat Oekraine niet in een positie gebracht moet worden waarin kiezen tussen Rusland of de EU noodzakelijk is.

De Amerikaanse regering reageerde dinsdagavond uiterst kritisch op de verdragen die Oekraïne en Rusland. ''Die gaan voorbij aan wat de deelnemers aan de demonstraties in het hele land van hun regering willen'', merkte woordvoerder Jay Carney van het Witte Huis op.

Bronnen: Interfax, Kyiv Post

2 opmerkingen:

Anoniem zei

"Oekraine voldoen aan de democratische uitgangspunten" . Merkel heeft op een snuggere manier geformuleerd dat Oekraine in geen honderd jaar richting Europa moet denken. Ik zou zelf ook een lijst kunnen maken over waar Oekraine niet aan voldoet én over de corruptie, het begint reeds aan de grenzen en dan ben je nog niet eens binnen. Er zit echter niet voldoende papier in mijn printer om alles te formuleren en mijn reservepapier is ook ver opgebruikt.

Volkov zei

Inderdaad, nog een hele lange weg te gaan. Laat ze eerst maar eens de rotzooi intern oplossen... Helaas is de top van het land daar niet bij gebaat dus kan dat lang duren.