zaterdag 14 december 2013

Pro-regeringsdemonstratie niet echt succesvol

De pro-regeringsdemonstratie van de Partij van de Regio's is niet het succes geworden dat de organisatoren er van hadden verwacht. De politie schat het aantal demonstranten op 60.000, terwijl was ingezet op 200.000. Deelnemers zouden op grote schaal zijn betaal of gedwongen, zo is de algemene opvatting onder journalisten. Ze zouden vooral werkzaam zijn bij overheidsinstellingen en staatsbedrijven.

Feit is wel dat de stemming er niet in wilde komen. De demonstratie was vroegtijdig afgelopen. Op tv-zender Kanal 5 was te horen hoe, onder aanvoering van een parlementslid van de Partij van de Regio's, de naam van de Russische president Poetin enkele keren werd gescandeerd. Ongeregeldheden deden zich niet voor, ook al was de pro-regeringsdemonstratie op slechts enkele honderden meters van anti-regeringsdemonstratie op het Onafhankelijkheidsplein.

Parlementslid Joeri Sirotioek van oppositiepartij Svoboda meldde zaterdagavond dat er twee Russische militaire transportvliegtuigen IL-76 staan op het vliegveld Hostomel in de buurt van Kiev. ''Het is onduidelijk waarom ze daar staan en wie of wat ze naar Kiev hebben gebracht, maar ze staan er'', aldus Sirotioek tijdens een persconferentie. Hij zei ook informatie te hebben over twee andere IL-76's die toestemming hebben gekregen om te landen op Borispil of Hostomel.

Intussen heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov verklaard dat hij er “niet aan twijfelt” dat de manifestaties tegen Janoekovitsj al lang op voorhand gepland waren. Dat zei hij zaterdag tijdens een televisie-interview. “We kijken met verbazing naar de aan hysterie grenzende reactie op de soevereine beslissing van de Oekraïense autoriteiten.”

Het volksprotest begon eind november nadat Oekraïne een in de steigers staand samenwerkingsverdrag met de Europese Unie niet wilde ondertekenen nadat het onder druk zou gezet zijn door Rusland. Maar volgens Lavrov is daar dus niets van aan en koos Janoekovitsj zelf om toenadering tot Moskou te zoeken.

Bronnen: Interfax, Western Information Center, Kyiv Post, Kanal 5

Geen opmerkingen: