woensdag 18 december 2013

Stetskiv: 'EuroMaidan heeft snel een leider nodig'

De pro-Europa beweging moet van de oppositiepartijen eisen dat zij met een gezamenlijke presidentskandidaat komen die het voortouw neemt bij de acties die president Viktor Janoekovitsj en het kabinet-Azarov tot aftreden moeten dwingen. Dat schrijft Taras Stetskiv in de Ukrajinska Pravda. Stetskiv was één van de aanvoerders van de Oranjerevolutie negen jaar geleden.

Hij ziet een patstelling waarbij de actievoerders door blijven gaan, maar niets meer bereiken bij de regering. Dat kan volgens Stetskiv alleen veranderen met een politiek leider die de Oekraïense bevolking oproept om door te gaan met demonstreren. ''Het is de enige manier om de huidige regering weg te krijgen.''

Partijleider Vitali Klitsjko van Oedar heeft de sterkste papieren, maar hij heeft flinke concurrentie van Arseni Jatsenjoek van Timosjenko's Moederlandpartij en van Oleh Tiahnibok van de nationalistische partij Svoboda. Geen van drieën wil tot dusverre wijken voor de ander, al heeft Klitsjko met goede peilingresultaten de beste papieren om de strijd aan te binden met Janoekovitsj.

De kritiek van Stetsov wordt gedeeld door de Poolse oud-president Lech Walesa. In een interview met Rzeczpospolita constateert Walesa dat er in Oekraïne momenteel geen leider is, geen grote burgerbeweging of politieke partij die een doorbraak kan forceren om de regering weg te krijgen.

Het verzet tegen de regering-Janoekovitsj draait volgens hem uit op een fiasco. "Er heerst chaos in Oekraïne. Als Klitsjko onder deze omstandigheden aan de macht komt, dan is hij die even snel weer kwijt als hij hem in handen kreeg." Walesa vindt het voortzetten van het ronde-tafeloverleg van afgelopen week de enige optie om de politieke crisis op te lossen.

Bron: Western Information Center

1 opmerking:

Anoniem zei

De heren Stetskiv en Walesa hebben overschot van gelijk. Ik hoop dat ze de verdeeldheid kunnen doorbreken en de drie kopstukken van de oppositie kunnen overtuigen om uit de verdeeldheid te treden en te aanvaarden wie de meeste kansen heeft en deze dan naar voor te schuiven en alle steun geven;.