vrijdag 13 december 2013

Patriarch waarschuwt voor burgeroorlog

Patriach Filaret van de Orthodoxe kerk patriarchaat Kiev waarschuwt voor een burgeroorlog. Tijdens het ronde-tafelgesprek over een oplossing voor de huidige politieke crisis zei Filaret vrijdagmiddag dat geweld alleen maar meer geweld oproept. ''En dat kan uitmonden in een burgeroorlog? Dat wil toch niemand.'' Patriarch Sviatoslav Sjevtsjoek van de Grieks-katholieke kerk voegde er aan toe dat iedereen die onder de huidige omstandigheden het woord 'geweld' in de mond neemt, in feite al een provocateur is.

Sjevtsjoek deed een beroep op president Viktor Janoekovitsj om zelf de controle over politie en nationale garde op zich te nemen. ''De hoop op een betere toekomst werd ruw verstoord'', zei de patriarch over de gewelddadige reactie op de betogingen in Kiev op 20 november, 1 en 11 december. Daar voegde hij aan toe dat de Oekraïense jeugd nadrukkelijk betrokken moet worden bij de discussie over de toekomst van hun land.

''Wat zij er van vinden, moet leidend zijn bij het nemen van beslissingen.'' Sjevtsjoek veroordeelde de druk die de afgelopen weken op studenten is uitgeoefend om zich te onthouden van de demonstraties. ''Ze zijn in het blikveld gekomen van justitie, of ze krijgen telefoontjes van de geheime dienst. Dat is onversneden pressie.''

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: