dinsdag 24 december 2013

Oekraïne weert 36 buitenlandse bezoekers

Aan 36 buitenlanders is in de afgelopen week de toegang tot het land ontzegd. Dat hebben het ministerie van buitenlandse zaken en de staatsveiligheidsdienst SBU geantwoord op een vraag hiernaar van parlementslid Oleh Tsariov van de Partij van de Regio's. Het zou gaan om buitenlanders die worden verdacht van staatsondermijnende activiteiten, zo heeft Tsariov op zijn beurt weer laten weten aan de krant Kommersant.

De meesten zijn Georgiërs, waaronder oud-president Michael Saakashvili, maar ook gaat het om vijf Amerikanen en een Serviër. Zij zouden samenspannen met de Oekraïense oppositie. ''Als steeds meer buitenlandse adviseurs zich bemoeien met de protesten, dan kan dat een gevaar zijn voor onze nationale veiligheid'', aldus Tsariov.

Onder de 36 die recentelijk het land niet in mochten, zou Alexander Roth zijn geweest. Volgens Tsariov is de Amerikaan de beste ter wereld ''als het gaat om het op poten zetten van een revolutie via de sociale netwerken''. De Serviër Marko Ivkovic zou betrokken zijn geweest bij de opstand tegen toenmalig president Slobodan Mikosevic.

Minister Leonid Kozhara van buitenlandse zaken heeft buitenlandse politici dinsdagochtend nogmaals gewaarschuwd voor inmenging in binnenlandse aangelegenheden van Oekraïne. ''We willen best luisteren naar onze buitenlandse vrienden als zij zich als onze vrienden gedragen, maar wij lossen onze problemen zelf op'', zei Kozhara tijdens een persconferentie. Hij reageerde op een vraag naar de veelvuldige aanwezigheid van buitenlandse politici op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: