dinsdag 24 december 2013

Oekraïne net zo kredietwaardig als Griekenland

De kredietrating voor Oekraïne is door Standard & Poor’s verlaagd tot hetzelfde niveau als die van Griekenland. Dat betekent dat ook de staatsobligaties van dit land nu als junk bonds mogen worden bestempeld. Bovendien blijft de outlook van het land bij S&P op negatief staan. De rating voor Oekraïne bedraagt nu B, wat zes streepjes beneden het niveau van de junk bond is. Bovendien blijven
ook de vooruitzichten negatief. Een verdere daling van de kredietrating blijft dus tot de mogelijkheden behoren.

Oekraïne worstelt met heel wat problemen. Die problemen zijn zo groot dat S&P een devaluatie van de hrivnia, de nationale munt van Oekraïne, niet uitsluit. Het land kampt onder andere met een tekort aan vreemde valuta’s, waardoor het steeds moeilijker wordt om de hryvnia te verdedigen op de valutamarkten.

Standard & Poor’s stelde in een begeleidende commentaar dat de regering onvoldoende vreemde valuta’s binnenkrijgt om aan de toegenomen externe financieringsbehoeften te voldoen. Oekraïne bevindt zich nu in hetzelfde schuitje als Griekenland en Belize die beide in de voorbije jaren een schuldenherschikking doorvoerden.

Oekraïne zag zijn kredietrating vorige maand ook al door Moody’s Investors Services verlaagd worden. De politieke en economische risico’s zijn toegenomen en de kans bestaat dat het land het IMF om hulp zal moeten vragen. Nochtans bezit het land over voldoende troeven om de eigen toekomst in handen te nemen. Politiek is Oekraïne evenwel nvoorspelbaar, zoals de televisiebeelden bijna dagelijks aantonen.

Met de enkele troeven die de Oekraïne heeft, wordt echter niet altijd op een even verstandige manier omgesprongen. Oekraïne is een landbouwgebied, van oudsher bekend om zijn vruchtbare zwarte aarde. De regering heeft echter een enorme lap grond, overeen komend met 5 procent van het totale grondgebied, aan de Chinezen verpacht.

Bron: Slim Beleggen

Geen opmerkingen: