vrijdag 13 december 2013

Oekraïne komt met fors eisenpakket naar EU

Oekraïne wil meer tijd krijgen om het associatieverdrag met de Europese Unie alsnog te kunnen ondertekenen. Bovendien moet het verdrag op een aantal punten worden aangepast in het voordeel van Oekraïne en moet er een lening van 20 miljard euro komen. ''Onder normale condities.'' Dat heeft premier Mikola Azarov donderdagavond gezegd. 
''We willen weer onderhandelen met de EU. Niet over het verdrag op zich, maar over de overgangsregels die we graag willen versoepelen.'' Het zou volgens de premier met name gaan om de noodzakelijke veranderingen in de agrarische sector die meer tijd heeft om zich aan te passen aan de eisen die de EU stelt.

De regering is het niet eens met het exportquotum voor suiker en de verplichting tot het afschaffen van de accijns op zonnebloemolie. ''Wij moeten eerst onze productietechnieken verbeteren'', aldus Azarov die ook aangaf dat de regering niet van zins is om de landbouwsubsidies af te schaffen. ''Die zijn laag vergeleken met de subsidies in de EU-landen, in het bijzonder ons buurland Polen.'' 

De Oekraïense boeren zijn het onder meer niet eens met het verbod op de verkoop van melk door individuele boeren dat in 2015 in moet gaan. Ook zitten ze met de eis van de EU dat kippen meer ruimte moeten krijgen, een maatregel die over vier jaar in moet gaan.

Vice-premier Serhei Arboezov zei donderdag tijdens een bezoek aan Brussel dat de regering naar de mening van het Oekraiense volk wil luisteren. Hij noemde datum noch termijn. Ook merkte hij tamelijk cryptisch op dat bij de ondertekening "rekening wordt gehouden met de nationale strategische belangen".
Bron: Kyiv Post, AD

Geen opmerkingen: