donderdag 26 december 2013

Journaliste geslagen, activist neergestoken

Journaliste Tetjana Tsjornovil is in Kiev zwaar toegetakeld door twee onbekende mannen. Betogers trokken daarop woensdag de straat op met foto's van Tsjornovil, die ook een pro-Europese activiste is. Zij schrijft kritische stukken over president Viktor Janoekovitsj en zijn medewerkers.

Volgens collega's had ze dinsdag foto's genomen van het huis van minister Vitali Zachartsjenko van Binnenlandse Zaken en dat van procureur-generaal Viktor Ptsjonka, die beiden kop van Jut zijn bij de betogers op het Maidanplein in Kiev. Tsjornovil zegt dat ze door leden van de oproerpolitie werd achtervolgd toen ze de foto's nam.

Dinsdagnacht reed Tsjornovil naar huis, maar ze werd klemgereden in een voorstad van Kiev. Ze probeerde te voet te vluchten, maar ze werd ingehaald door twee onbekende mannen, die haar in elkaar sloegen. Ze liep een hersenschudding, een gebroken neus en verschillende blauwe plekken op.

De aanval veroorzaakt verontwaardiging. Tientallen manifestanten gingen betogen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken met de foto van Tsjornovil. President Janoekovitsj heeft een verklaring uitgegeven waarin hij de mishandeling van de journaliste veroordeelt.

In de stad Charkiv werd Dmitri Pilipets dinsdagavond aangevallen. Hij is een van de aanvoerders van de anti-regeringsdemonstraties in deze stad. Twee mannen vielen hem aan en daarbij werd Pilipets viermaal met een mes gestoken en geslagen. Voorbijgangers namen hem mee naar een ziekenhuis. Actievoerders vermoeden dat burgemeeste Gennadi Kernes achter de aanslag zit.


Bronnen: Kyiv Post, YouTube

Geen opmerkingen: