zondag 15 december 2013

'Janoekovitsj kan na dinsdag beter wegblijven'

President Viktor Janoekovitsj kan maar beter wegblijven als hij dinsdag in Moskou zijn handtekening zet onder een verklaring waarmee Oekraine deel gaat uitmaken van de Russische douane-unie. Deze waarschuwing gaf oppositieleider Arseni Jatsenjoek van de Moederlandpartij zondagmiddag aan de president.

Jatsenjoek herinnerde aan de ontmoeting van drie jaar geleden toen Janoekovitsj zomaar een overeenkomst tekende met de toenmalgie Russische president Dmitri Medvedev. Het ging om het Charkiv-akkoord waarbij Rusland in ruil voor een verlaging van de gasprijs met 100 dollar nog 25 jaar gebruik mag maken van de Oekraïense marinehaven in Sevastopol.

"Hij had toen geen mandaat en die heeft hij nu ook niet'', zei Jatsenjoek aan de vele tienduizenden demonstranten die zich weer op het Onafhankelijkheidsplein hadden verzameld. De massa stemde hier door massaal handopsteken in met een oproep waarin de president wordt gewaarschuwd dat hij het niet moet wagen om Oekraïne in de douane-unie te brengen.

De resolutie werd voorgelezen door de voormalige minister van buitenlandse zaken Boris Tarasiouk, tegenwoordig parlementslid voor de Moederlandpartij. De douane-unie van Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan staat volgens de resolutie ''voor geen vrije verkiezingen, voor corrupte rechters, politieke repressie, ongekende corruptie, een Sovjet-economie en een lage levensstandaard. "Het is een gemeenschap van eeuwig regerende presidenten.'' In de resolutie wordt ook geconstateerd dat de douane-unie slechts het belang van Rusland dient. Maar: "Oekraïne zal niet langer een provincie zijn van het Russische rijk, maar onderdeel van de EU.''

De organisatie van EuroMaidan heeft vanwege de ontmoeting tussen Janoekovitsj en Poetin op dinsdag opgeroepen om deze dag opnieuw massaal te gaan demonstreren. Die betoging begint om 18.00 uur, het moment waarop beide presidenten geacht worden een samenwerkingsovereenkomst tussen beide landen te ondertekenen.

Bronnen: Kyiv Post, Western Information Center

Geen opmerkingen: