vrijdag 27 december 2013

'Broers Klitsjko betrokken bij slaan journaliste'

Oppositieleider Vitali Klitsjko, zijn jongere broer Vladimir en een aantal parlementsleden van de oppositie zouden volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken betrokken zijn bij de mishandeling van de 34-jarige journaliste Tetjana Tsjornovol. Zij zouden nauwe banden hebben met de criminele groep waartoe een van de inmiddels vier verdachten behoort.

Die verdachte is Oleksandr Kotenko. Hij zou lid zijn van de bende van Boris Savlochov die weer deel uitmaakte van de criminele organisatie van Viktor Ribalko. De broers Klitsjko zouden nauwe banden hebben gehad met de groep rond Ribalko, die zelf in 2005 werd vermoord.

Vitali Klitsjko heeft inmiddels via de website van zijn partij Oedar laten weten dat hij niets te maken heeft gehad met welke misdaadgroep dan ook. Hij kondigde aan de betreffende hoofdrechercheur van het ministerie voor de rechter te willen slepen wegens laster, smaad en karaktermoord. "In plaats van een objectief onderzoek en een jacht op de daders van dit misdrijf komt het ministerie met de gebruikelijke verdachtmakingen om de werkelijke daders buiten schot te houden'', aldus Klitsjko in zijn verklaring. "We zien in de rechtbank wel wie er heeft gelogen.''

Behalve de broers Klitsjko worden Mikola Kniazjitski en David Zjvania in de beklaagdenbank geplaatst door het ministerie. Beide parlementsleden zijn onlangs opgestapt bij de Partij van de Regio's en hebben de kant van de oppositie gekozen. Zij zouden samenwerken Serhei Kotenko, de jongere broer van de hoofdverdachte. De parlementsleden ontkennen. Ze kennen elkaar slechts omdat ze in dezelfde sportschool komen. ''En daar vraag je niemand naar z'n cv.''

Oleksandr Kotenko's auto zou betrokken zijn geweest bij de achtervolging van de journaliste. Zij werd na een lange achtervolging klem gereden en vervolgens zwaar mishandeld. Er zijn beelden van, dankzij de dashboardcamera in de auto van het slachtoffer. Of het daadwerkelijk Kotenko's auto was, valt nog te bezien. Het kenteken staat namelijk nog op naam van Oleksandr Chramtsov. Die zou de wagen een half jaar geleden hebben verkocht aan Kotenko, maar de tenaamstelling was niet gewijzigd omdat de koper de wagen nog niet had betaald.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: