maandag 30 december 2013

Inter haalt tv-show Shuster Live van de buis

De populaire talkshow Shuster Live is voorlopig van de buis bij Inter, de meest bekeken tv-zender in Oekraïne. Dit besluit viel kort nadat de leiding van de zender is overgenomen door Anna Bezlioednaja die al lang samenwerkt met Dmitro Firtash die 70 procent van de aandelen van Inter bezit. Bezlioednaja heeft op haar beurt haar neef Anton Nikitin aangesteld in een leidende rol bij het bedrijf. Er worden meer nieuwe managers verwacht.

De nieuwe leiding en het besluit om Shuster Live op z'n minst voorlopig van de buis te halen, wijst er op dat Inter zich meer achter de regering schaart en minder aandacht gaat besteden aan de anti-regeringsdemonstraties. Voor president Viktor Janoekovitsj en de mensen om hem heen is het belangrijk dat zij een betrouwbaar podium hebben met het oog op de presidentsverkiezingen van voorjaar 2015.

De veranderingen duiden op het verder uiteen vallen van de Partij van de Regio's. Inter was jarenlang in het bezit van de 'gaslobby', een groep van invloedrijke ondernemers waartoe ook Firtash, Liovochkin en de voormalige vice-premier Valeri Chorosjkovski behoorden. De laatste is naar het buitenland vertrokken na onenigheid met Janoekovitsj.

De mensen die in de leiding van Inter plaats moeten maken zijn de vertrouwelingen van Serhei Liovochkin, de stafchef van president Janoekovitsj die onlangs al zijn ontslag aanbood uit protest tegen het politiegeweld tegen EuroMaidan. Liovochkin's ontslagaanvraag werd overigens geweigerd. Hij bezit 20 procent van de aandelen van de mediagroep Inter die in totaal negen tv-zenders omvat.

Presentator Savik Shuster uitte in Shuster Live ook kritiek op het politiegeweld. Toen gaf hij al aan dat zijn veelbekeken programma weleens van de buis kon worden gehaald, zoals nu inderdaad het geval. Zijn contract werd onlangs overigens wel met een jaar verlengd. ''Er heerst een oorlogsstemming'', liet Shuster maandag weten aan Ukrajinska Pravda. ''Sinds journaliste Tetjana Tsjornovil werd mishandeld is er geen ruimte meer voor een dialoog.''

Directeur Natalia Ligachova van mediawaakhond Telekritika meldde maandag dat programmaleider Nazim Bedirov van plan is om na de kerstvakantie zijn ontslag in te dienen, terwijl directeur Laventii Malazonia al vertrokken is. Ook diens rechterhand Ihor Shoevalov heeft te kennen gegeven dat hij weg wil.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: