woensdag 18 december 2013

EU-ambassadeur bemoedigt demonstranten

EU-ambassadeur Jan Tombinski gaat er van uit dat de politieke crisis nog altijd op een vreedzame wijze kan worden opgelost. Hij zei dit woensdag tijdens een ontmoeting met zangeres Ruslana, die al vier weken onvermoeibaar ijvert voor een pro-Europese koers van Oekraïne. Tombinski heeft zijn waardering en steun uitgesproken voor de mensen die samen met de zangeres in de winterkou hun idealen blijven nastreven. Hij zei tijdens deze ontmoeting dat het nu niet aan de EU is om het associatieverdrag door te zetten, maar dat van Oekraïense zijde nu eerst stappen gezet moeten worden.

De actievoerders op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev zetten door, ook nadat president Viktor Janoekovitsj duidelijk toenadering tot Rusland heeft gezocht en dat beloond zag 11 miljard euro aan financiële steun en een bijna een derde lagere gasprijs. Eenvoudiger wordt het er niet op. De coördinatoren van het hoofdkwartier van het Nationaal Verzet hebben problemen met de voedselvoorziening op het plein, maar ook weten ze niet echt goed raad met de toenemende hoeveelheid afval

In de afgelopen zes dagen hebben honderden buitenlandse sympathisanten een kijkje genomen op het Onafhankelijkheidsplein. Vrijwilligers leiden hen rond en geven uitleg in diverse talen. Inmiddels hebben enkele tientallen van deze bezoekers besloten te blijven: ze koken voor de actievoerders, helpen met het oprichten van barricades en bewaken EuroMaidan in de nachtelijke uren. Ze verblijven in een tent die op initiatief van de Oekraïense muzikant Markian Matsech bij het hoofdpostkantoor is geplaatst.

Actievoerders van de Democratische Alliantie hebben woensdag een kerstboom geplaatst bij het kantoor van SCM, een bedrijf dat eigendom is van Oekraïne's rijkste man Rinat Achmetov. In de 'bloedboom' zijn foto's gehangen van de mensen die in de vroege zaterdagochtend van 30 november gewond raakten toen de oproerpolitie het Onafhankelijkheidsplein met geweld ontruimde. Ook bij het kantoor van Ukrpidshipnik, een bedrijf van Andrei Klioejev en zijn broer Serhei, werd zo'n boom geplaatst. Andrei Klioejev is hoofd van de Nationale Veiligheidsraad. Hij wordt gezien als degene die opdracht gaf om het plein te onruimen.

Bronnen: Ukrinform, Kyiv Post

Geen opmerkingen: