dinsdag 17 december 2013

Poetin: handelbetrekkingen naar het oude niveau


'Janoekovitsj, ga terug naar Europa'
De Russische president Vladimir Poetin heeft dinsdagmiddag aan het begin van het overleg met zijn Oekraïense ambtsgenoot Viktor Janoekovitsj de hoop uitgesproken dat de handelsbetrekkingen tussen beide landen weer op het niveau komen van enkele jaren geleden. De handel liep vorig jaar met 11 procent terug en valt dit jaar naar verwachting 14,5 procent lager uit. Er zijn in de afgelopen weken allerlei overeenkomsten voorbereid, onder meer ten aanzien van energie, machinebouw, ruimtevaart, vliegtuigbouw en scheepsbouw.

Poetin liet ook weten dat de Oekraïense gastarbeiders in Rusland meer dan welkom zijn. Het gaat officieel om 1,5 miljoen Oekraïners, maar volgens uiteenlopende schattingen is het aantal al opgelopen tot maximaal 5 miljoen. De Russische president zei ook meer te willen doen aan humanitaire hulpverlening in het buurland.

In Oekraïne wordt intussen in spanning afgewacht wat het overleg tussen Poetin en Janoekovitsj oplevert. Verwacht wordt dat Rusland akkoord gaat met het verlengen van lopende leningen en mogelijk zit er zelfs een nieuwe miljardenlening in.

Tegenstanders van de regering vrezen echter ook dat de president in Moskou zijn handtekening zet onder een verklaring dat Oekraïne deel gaat uitmaken van de douane-unie van Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan. De oppositie heeft al laten weten dat Janoekovitsj in dat geval ''maar beter niet terug kan komen''. Om zes uur plaatselijke tijd moet een nieuwe massabetoging beginnen in Kiev. Er zijn ook al enkele duizenden aanhangers van de regering op de been in de hoofdstad.

Bronnen: Itar-Tass, Interfax

Geen opmerkingen: