zondag 22 december 2013

Minder demonstranten, maar protest duurt voort

Het protest tegen president Viktor Janoekovitsj en zijn regering was zondagmiddag minder massaal dan op de vier voorgaande zondagen. Volgens de persbureaus Associated Press en Reuters waren er nog 100.000 mensen op de been in het centrum van Kiev. De actievoerders weten van geen opgeven. Ze riepen een nieuwe nationale beweging uit: Maidan.

Fractievoorzitter Arseni Jatsenjoek van Timosjenko's Moederlandpartij voerde aan dat Oekraïne een nieuwe Grondwet nodig heeft en hij riep op tot eenheid. "Iedereen die tegen corruptie is, tegen foute rechtbanken en officieren van justitie en tegen politiegeweld én iedereen die er voor is dat ons land deel gaat uitmaken van Europa moet er voor zorgen dat we ons land redden uit de handen van een handvol oligarchen die samen met de president nu de macht in handen heeft."

"We geven niet op'', zei partijleider Vitali Klitsjko van Oedar. ''We vieren hier de jaarwisseling en Kerst, als dat nodig is.'' En Oleh Tiahnibok van Svoboda was zo mogelijk nog strijdbaarder: "Deze regering zal het nog berouwen.''

Voormalig vice-premier Hrihori Nemiria, nauw verbonden met de gevangen oppositieleidster Joelia Timosjenko, riep het Westen op om sancties te nemen tegen de Oekraïense autoriteiten. Zij zouden onderzoek moeten doen naar de buitenlandse bankrekeningen van politici, te beginnen in Cyprus, Oostenrijk, Duitsland en Groot-Brittannië.

De pro-regeringsdemonstraties lijken intussen helemaal ten einde. Wel stond er zondagmiddag een groep van vijftig ontevreden mensen bij het kantoor van de Partij van de Regio's in de Lipskystraat. Ze eisen het geld dat hen eerder was toegezegd als ze kwamen demonstreren. De oproerpolitie was zondag ook niet al te opzichtig aanwezig: de regeringsgebouwen werden wel goed bewaakt.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: