zondag 8 december 2013

Lenin legt alsnog het loodje in Kiev


Alleen het voetstuk is er nog.
Het 3,5 meter hoge granieten standbeeld van Vladimir Lenin op de Sjevtsjenkoboulevard in Kiev is zondagavond omver getrokken door gemaskerde mannen. Nadat het standbeeld omver was, werd het onthoofd en de actievoerders dansten er om heen. ''Janoekovitsj is de volgende!", werd er geroepen en vervolgens werd het volkslied gezongen. Met een moker is het monument voor de eerste leider van de Sovjet-Unie inmiddels kapot geslagen.

Het standbeeld is al geruime tijd omstreden. Toen de demonstraties zeventien dagen geleden begonnen, werd het aanvankelijk bewaakt door aanhangers van de Communistische Partij. Later nam de oproerpolitie die rol over.

Een woedende menigte probeerde vorige week zondagavond het monument al omver te halen, maar dat wist de politie te verhinderen. Bij het handgemeen raakten acht agenten van de oproerpolitie gewond. Daarna werd het monument dagenlang bewaakt door atletische mannen in burger. Het bekendste standbeeld van Lenin in de hoofdstad was al eens onthoofd en ook eens met rode verf besmeurd.

Op de sociale media worden afbeeldingen en filmpjes verspreid van de daad en het zwaar beschadigde granieten standbeeld. Ooggetuigen berichtten dat het hoofd van het standbeeld is afgebroken en dat manifestanten met een hamer op het omgevallen beeld sloegen. Ook waren slogans als 'Weg met de beul van het Oekraïense volk' te horen. De daders zouden vlaggen van de ultranationalistische partij Svoboda (Vrijheid, red) gedragen hebben, aldus de politie. 
Bronnen: Kyiv Post, De Standaard

Geen opmerkingen: