zaterdag 28 december 2013

Alleen EU-verdrag als Rusland mee mag praten

Premier Mikola Azarov heeft vrijdag laten weten dat het associatieverdrag met de Europese Unie alleen doorgaat als ook Rusland bij de besprekingen over aanpassing van het verdrag wordt betrokken. Azarov zei dit in een interview dat door de landelijke televisie werd uitgezonden. Rusland zou al hebben toegezegd om mee te onderhandelen.

De premier vindt dat de EU een compensatie moet bieden voor de economische schade die het vrijhandelsverdrag met zich mee brengt voor Oekraïne. Die schat hij op 10 miljard euro, omdat het bedrijfsleven zich moet aanpassen aan de Europese productienormen.

De Litouwse minister van buitenlandse zaken Linas Linkjavichus gaf eerder al aan dat weliswaar afspraken zijn gemaakt over financiële aspecten, maar dat van een schadevergoeding voor Oekraïne geen sprake was.

De Oekraïense regering wist half december een lening van 11 miljard euro los te krijgen van Rusland, waarmee de grootste financiële nood wordt gelenigd. Er moet 5 procent rente over de lening worden betaald. Van vervroegde aflossing is geen sprake, aldus Azarov. Eerder gaf een Russische regeringsfunctionaris te kennen dat het geld op ieder gewenst moment kan worden opgeëist. Lees: mocht de oppositie er in slagen om het kabinet naar huis te sturen of de president tot aftreden te dwingen.

Bronnen: RIA Novosti, Interfax

1 opmerking:

Unknown zei

Heeft Rusland ook interesse voor deze EU..?:) Het kan gewoon lid worden hoor..maakt niet uit..straks is de halve wereld EU en in rampspoed.
Is Brussel sterk in

Of komt er ook een vrijhandelsverdrag voor wodka, of zo..