zaterdag 21 december 2013

Maria Jaremsjoek eerste kandidaat Songfestival

Oekraïne gaf zaterdagmiddag met de uitverkiezing van Maria Jaremsjoek als haar vertegenwoordigster het startsein voor het Eurovisie Songfestival van komend voorjaar Twintig kandidaten namen deel aan de voorronde. Jaremsjoek was favoriet met het lied Tick-tock. Ze kreeg in totaal 24 punten: van zowel de jury als de kijkers thuis het maximale aantal punten van 12.

Een jury en de kijkers thuis mochten stemmen op hun favoriet. De stemmen telden voor allebei de groepen voor 50 procent mee in het eindresultaat. Veel kandidaten van de Oekraïense voorronde deden eerder mee aan talentenjachten. Ook waren er verschillende kandidaten die al eerder meededen aan voorselecties van Rusland of Oekraïne, maar nooit winnen. De nummer twee van de preselectie was Victoria Petryk. Zij deed in 2008 mee aan het Junior Eurovisie Songfestival en werd toen tweede met Matrosy. Victoria is de oudere zus van Anastasiya Petryk, die in 2012 het Junior Eurovisie Songfestival won met Nebo.

Oekraïne neemt sinds 2003 deel aan het festival. Oleksandar Ponomaryev werd toen veertiende met het lied Hasta la vista. Een jaar later won Ruslana Lyzhicko voor het land het festival met Wild dances. Rondom Oekraïne en het Songfestival is de afgelopen jaren veel ophef geweest. In 2005 moest het land de tekst van het lied Razom nas bahato – nas nye podolaty aanpassen omdat het politiek beladen was en dit niet was toegestaan.

In 2007 was er in binnen- en buitenland grote onvrede over de afvaardiging van Oekraïne. De nationale voorronde werd gewonnen door de travestiet Verka Serduchka, wat door sommigen als ordinair werd beschouwd. In Rusland was men boos over het lied omdat een bepaalde zin zou klinken als Russia goodbye. Oekraïne verdedigde zich door te zeggen dat de zin uit het Mongools kwam, maar Mongolië gaf aan dat dit helemaal niet waar was. Verka Serduchka werd uiteindelijk tweede. Een jaar later werd het land weer tweede toen met Ani Lorak die Shady lady zong.

In 2010 werd de Oekraïense selectie van een lied en artiest voor het Eurovisie Songfestival iets wat chaotisch. In eerste instantie won Vasyl Lazarovich de voorronde met I Love You. De zenderbazen waren het hier echter niet mee eens, waarna ze opnieuw een voorronde organiseerden. Alyosha won nu met het lied To be free. Dit lied zou echter niet aan de regels voldoen: het was plagiaat en was al te horen sinds 2008. Na de deadline en een boete, kreeg Alyosha een nieuw lied toegewezen getiteld Sweet people. Het land werd toen tiende in de halve finale.

In 2012 uitte de Oekraïense politicus Joeri Sirotjoek kritiek op de afvaardigen van het land op het Eurovisie Songfestival. Sirotjoek vond dat het niet kon dat Oekraïne een artiest naar het Songfestival zou sturen met een niet-blanke huidskleur. Gaitana ging uiteindelijk wel en werd vijftiende in de finale met het lied Be My Guest. De vorige vertegenwoordiger van Oekraïne was Zlata die derde werd met Gravity. De act viel op door een reus die haar het podium optilde.
Bron: Sonfestivalvisie

Geen opmerkingen: