maandag 23 december 2013

Aanvallen op actiegroep Verkeerscontrole

De actiegroep Verkeerscontrole wordt onder druk gezet om te stoppen met het hinderlijk volgen van de verkeerspolitie. Dat gebeurt op diverse onverkwikkelijke manieren, waarbij zelfs een gewonde is gevallen. Het meest recente incident dateert van afgelopen zaterdag toen Volodimir Maralov op straat in Kiev werd beschoten. Hij raakte gewond en moest naar het ziekenhuis. Even later werd zijn auto in brand gestoken.

Eerder deze maand werden journalist en actievoerder Andrei Dzindzia en zijn advocaat Viktor Smalii voor twee maanden vastgezet op verdenking van diefstal van de sleutels van de bulldozer die werd gebruikt bij de aanval op de oproerpolitie in Kiev op zondag 1 december. Zijn advocaat is beschuldigd van het aanvallen van een rechter. Bij beide aantijgingen kunnen vraagtekens worden gezet, aldus de actiegroep. Na de arrestatie van Dzindzia besloot oprichter Rostislav Sjaposjnikov van Verkeerscontrole naar Polen af te reizen om aan arrestatie te voorkomen.

Een week geleden werd de journaliste Svitlana Malitska, eveneens verbonden aan de actiegroep, zwaar mishandeld in de lift van het appartementencomplex waar ze woont. Eerder al kreeg journalist Andrei Zjoekovjen politiek asiel in Amerika. Hij was daar op bezoek toen hem duidelijk werd dat hij bij terugkeer in Oekraïne in de cel zou belanden op dubieuze verdenkingen.

De politie ontkent pogingen te ondernemen om de actievoerders van Verkeerscontrole het leven zuur te maken. Voor wat betreft de beschieting van Maralov van afgelopen zaterdag worden ''alle mogelijke scenario's'' onderzocht.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: