woensdag 24 april 2013

Uitspraak Europese Hof over Timosjenko op 30 april

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg komt dinsdag 30 april met het oordeel over de door oud-premier Joelia Timosjenko tegen de Oekraïense autoriteiten aangespannen zaak. Dat heeft het Hof in een persverklaring laten weten. Timosjenko vindt haar gevangenisstraf vernederend, iets wat verboden is in artikel 3 van het Europese Mensenrechtenverdrag.

Ook artikel 8 (bescherming van de privacy) en artikel 18 (beperking van de mensenrechten) zijn door de gevangen oppositieleider aangehaald. In de woensdag afgegeven persverklaring laat het Europese Hof voor de Rechten van de Mens weten dat de door Timosjenko aangespannen zaak met voorrang is behandeld vanwege de gevoelige materie. Timosjenko zit een gevangenschap van zeven jaar uit wegens machtsmisbruik.

Eerder besliste het Hof al in een door oud-minister Joeri Loetsenko aangespannen zaak dat de Oekraïense autoriteiten hem als gevangene niet goed hebben behandeld. Hij kreeg een schadevergoeding toegewezen, maar dat veranderde destijds niets aan zijn gevangenschap. Loetsenko, tot vier jaar cel veroordeeld wegens machtsmisbruik, kwam onlangs vrij nadat president Viktor Janoekovitsj hem gratie had verleend.

In het geval van Timosjenko kan een voor haar positieve uitspraak van het Hof wel invloed hebben op de vasthoudendheid van de Europese Unie om haar uit de cel te halen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: