donderdag 18 april 2013

Schaliegas kan Oekraïne onafhankelijk maken

De enorme (schalie)gasreserves maken dat Oekraïne in Europa een heel andere positie kan innemen dan het nu doet. De regering moet zich volgens plaatsvervangend directeur James Jatras van het American Institute in Oekraïne niet bezondigen aan holle retoriek, want daarmee worden alleen maar felle reacties van anderen opgeroepen.

Eerst de omvang van de voorraden aan schaliegas bezien, de mogelijkheden om die te winnen, de gevolgen voor het milieu en de houding van de bevolking tegenover de winning van schaliegas door buitenlandse bedrijven als Shell en Chevron. Rusland heeft nu nog een stevige greep op de Oekraïense energiemarkt, want het land is volledig afhankelijk van het Russische aardgas. Maar met de op twee na grootste voorraad van schaliegas van Europa kan Oekraïne zich op termijn onafhankelijk opstellen.

Dat maakt dat de keus tussen de Russische douane-unie en de Europese Unie een andere kan worden, aldus Jatras tijdens een conferentie over de voors en tegens van schaliegaswinning in Kiev. De grote druk van Rusland wordt in ieder geval minder. Jatras verwacht dat voor- en tegenstanders zich steeds luider laten horen als de plannen voor het winnen van schaliegas worden doorgezet.

En dan is er ook nog de vraag wat er met de opbrengsten van de gaswinning gebeurt, of de bevolking er van profiteert. Shell, Chevron en ExxonMobil investeren er miljarden in, maar verwachten uiteraard een veelvoud aan winst er voor terug. Dat is ook wat veel Oekraïners verontrust.

Bron: ForUm

Geen opmerkingen: