dinsdag 9 april 2013

Loetsenko: 'Een revolutie valt niet te plannen'

De zondag uit de gevangenis vrijgelaten oud-minister Joeri Loetsenko heeft kritiek geuit op het estafetteprotest 'Sta op, Oekraïne!' van de drie opppositiepartijen in het parlement. Ze hadden het geen volksopstand moeten noemen, zei hij dinsdag in een interview met tv-zender Kanal 5.

''Ze hebben zich kennelijk niet gerealiseerd dat zo'n opstand niet te organiseren valt. Die ontstaat spontaan, of niet. Daarom raad ik ze aan om de woorden 'revulutie' en 'volksopstand' niet meer in de mond te nemen", aldus Loetsenko die overigens zondag de deelnemers aan het protest in de hoofdstad Kiev wel toesprak, zij het via een telefoonverbinding.

Hij voegde er aan toe dat mensen alleen massaal de straat op gaan als hun persoonlijk belang geschaad wordt door ontwikkelingen in het land. Pas dan scharen zij zich achter de oppositie. Loetsenko waarschuwde de oppositiepartijen ook dat zij mede verantwoordelijk zijn voor de gang van zaken in Oekraïne en dat zij bij hun protesten tegen de regering de opvattingen van hun kiezers als uitgangspunt moeten nemen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: