donderdag 25 april 2013

Kravtsjoek wil referendum over nieuwe Grondwet

Het voorstel voor een nieuwe Grondwet is eind mei gereed. Dat heeft de voorzitter Leonid Kravtsjeok van de Grondwetgevende Vergadering donderdag laten weten in een interview met de krant Segodnia. De voormalige president vindt dat de Oekraïense bevolking zich er in een referendum over moet kunnen uitspreken. De laatste amendementen op de ontwerptekst worden nu nog bekeken op hun voors en tegens.

Een van de belangrijkste voorstellen is om het aantal parlementsleden terug te brengen van 450 naar 300. Ook zou het parlement voortaan moeten bestaan uit twee kamers, een systeem zoals ook Nederland kent met de Eerste en Tweede Kamer.

Raadpleging van de bevolking over de nieuwe Grondwet via een referendum is niet voorzien in de huidige Grondwet. Kravtsjoek ziet in het referendum echter een goed alternatief, mocht het parlement door de huidige politieke patstelling niet in staat zijn om de nieuwe Grondwet aan te nemen. "Dan moet de bevolking dat maar gaan doen'', vindt hij.

De drie oppositiepartijen in het parlement - de Moederlandpartij, Oedar en Svoboda - zijn tegen het houden van een nationaal referendum, zoals dat door het parlement in de samenstelling van voor de verkiezingen van eind oktober is aangenomen. De drie partijen hebben de Hoge Raad gevraagd het parlementsbesluit nietig te verklaren.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: