dinsdag 2 april 2013

Parlement wijst extra aandacht Holodomor af

Een voorstel van fractievoorzitter Oleh Tianibok van de nationalistische partij Svoboda om bijzondere aandacht te schenken aan de 80e verjaardag van de hongersnood in de winter van 1932-33 te herdenken, is door het parlement afgewezen. Er waren 210 voorstemmers.

De tegenstemmen kwamen van de Communistische Partij en de meeste fractieleden van de Partij van de Regio's. Volgens parlementslid Hanna Herman van de Partij van de Regio's zijn er al voldoende waarborgen voor een herdenking van de Holodomor, waarbij tussen de 6 en 10 miljoen Oekraïners om kwamen. Maar volgens woordvoerder Pavlo Rozenko van Oedar wordt de hongersnood min of meer genegeerd door de huidige regering. "Er wordt in ons land niets gedaan om de slachtoffers te herdenken.''

Het parlement nam wel een minuut stilte in acht ter nagedachtenis van al die Oekraïners die de hongersnood niet overleefden. Dit besluit werd door vrijwel alle parlementsleden gesteund, met uitzondering van de communisten.

Er is al jaren onenigheid over de vraag of de hongersnood na een mislukte graanoogst al dan niet moedwillig is gecreëerd door de Sovjet-autoriteiten, omdat die alle voedsel uit Oekraïne naar Rusland lieten brengen. De Holodomor wordt ieder jaar op de vierde zaterdag van november herdacht.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: