donderdag 25 april 2013

Oekraïne moet hervormen voor nauwere band EU

Oekraïne moet fundamentele hervormingen doorvoeren, wil het in aanmerking komen voor een nauwere band met de Europese Unie. Die boodschap heeft minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) donderdag samen met collega-ministers van Denemarken, Polen en Litouwen overgebracht in Oekraïne aan onder meer president Janoekovitsj en minister Kozhara van Buitenlandse Zaken.

Timmermans: "Het is aan Oekraïne zelf om te bepalen of het hervormt en daarmee nauwere banden met de EU krijgt. Oekraïne heeft zijn lot in eigen handen. De hervormingen zijn in het belang van het land zelf."

Oekraïne wil een Associatie Akkoord en een vrijhandelsverdrag tekenen met de EU. De EU wil dat ook graag, maar alleen als Oekraïne een eind maakt aan de selectieve justitie, vrije en eerlijke verkiezingen mogelijk maakt en de justitiële sector hervormt. Timmermans: "Het Associatieverdrag en het vrijhandelsverdrag zijn geen intentieverklaringen. Het gaat om juridische bindende overeenkomsten met harde voorwaarden."

Als Oekraïne voldoet aan de voorwaarden zouden de verdragen getekend kunnen worden tijdens de Oostelijk Partnerschap-top in Vilnius in november dit jaar. Hierdoor zou Oekraïne de meest vergaande band met de EU krijgen, zonder dat het lid wordt van de EU. In mei maakt de EU de balans op van de hervormingen.

Timmermans bezocht Oekraïne samen met zijn collega-ministers van Buitenlandse Zaken Sikorski van Polen en Linkevičius van Litouwen, en de Deense minister van Europese Zaken, Wammen. De ministers hadden een ontmoeting van ruim tweeënhalf uur met president Janoekovitsj. Daarbij is ook de kwestie Timosjenko uitvoerig besproken. De ministers spraken ook met vertegenwoordigers van de oppositie en niet-gouvernementele organisaties.

Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Geen opmerkingen: