zaterdag 13 april 2013

Oekraïne en IMF zijn dichtbij een akkoord

In de afgelopen week hebben de Oekraïense regering en een delegatie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vooruitgang geboekt bij de onderhandelingen over een nieuwe miljardenlening. Dat heeft Max Alier, de permanente vertegenwoordiger van het IMF in Kiev, vrijdag laten weten. "We zijn dichtbij een akkoord", aldus Alier. De gesprekken worden komende week voortgezet.

Breekpunt is nog altijd het schrappen van de overheidssubsidie op aardgas voor de Oekraïense huishoudens. Die bedraagt nu 50 procent en dat is bij de huidige hoge gasprijs een zware last voor de staatskas. Het IMF wil de staatssubsidie schrappen, de regering wil dat niet omdat anders veel gezinnen in financiële problemen komen.

Een nieuwe miljardenlening van het IMF is echter van levensbelang voor de regering die later dit jaar forse buitenlandse leningen moet afbetalen, waaronder een eerdere lening van het IMF. Over andere voorwaarden van het IMF, zoals het terugdringen van het overheidstekort en hervorming van de bankensector, blijkt wel te praten.

Iryna Akimova, plaatsvervangend directeur van de presidentiële administratie, heeft in een interview met Bloomberg te kennen gegeven dat Oekraïne het ook zonder het IMF wel af kan. "We zijn zelf wel in staat om onze leningen af te lossen'', bluft zij in dit interview. Volgens Akimova is Oekraïne op de goede weg door de invoer van duur Russisch aardgas terug te dringen. De industriële productie vertoonde aan het einde van het eerste kwartaal een licht opgaande lijn. "We hopen op meer groei in de tweede helft van dit jaar.''

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: