vrijdag 26 april 2013

BZ verwacht afschaffen visum pas na 2014

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken verwacht dat de visumplicht voor de Europese Unie op z'n vroegst in 2015 vervalt. "We hebben het nu al over de periode 2015 tot 2020 en wellicht nog later'', aldus vice-minister Andrei Olefirov. Het heeft alles te maken met de eisen die de EU aan Oekraïne stelt. Er is een stappenplan en daarmee hebben de Oekraïense autoriteiten door allerlei oorzaken nog weinig haast mee kunnen maken.

De eerste stap moet eind dit jaar gezet kunnen worden nadat het parlement voorstellen heeft aangenomen om de corruptie in het land te bestrijden en discriminatie tegen te gaan. Ook moeten er maatregelen getroffen worden ter bescherming van persoonsgegevens.

Daarna kan in 2014 begonnen worden aan de tweede stap, het door de EU beoordelen van de manier waarop Oekraïne om gaat immigranten. Voldoet die niet, dan volgt aanpassing aan de werkwijze zoals de EU die hanteert, aldus Olefirov. Hij verwacht dat die tweede stap in een jaar gezet kan worden. Die opvatting is gebaseerd op de gang van zaken in Moldavië dat al vergevorderd is in het proces om van de visumplicht af te komen.

Er gelden al minder strenge regels bij de verstrekking van visa aan bepaalde groepen OekraïnerS en naar verwachting wordt per 1 juni de visumverstrekking verder versoepeld. Een visum aanvragen blijft echter nog steeds noodzakelijk om de EU in te kunnen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: