donderdag 4 april 2013

'Meer wetten aangenomen dan in vier maanden'

De regerende Partij van de Regio's heeft samen met de communisten en onafhankelijke parlementsleden donderdag meer wetsvoorstellen aangenomen dan het parlement inclusief de drie oppositiepartijen sinds de verkiezingen van eind oktober. Een van de voorstellen betrof een uitkering voor ouders van vijf of meer kinderen en het invoeren van een boete voor het niet uitbetalen van loon, studietoelage of pensioen. De boete kan oplopen tot 15 procent.

Volgens parlementslid Oleksandr Stojan van de Partij van de Regio's is zijn fractie vastbesloten om door te gaan met vergaderen, ook als de oppositiepartijen dat proberen te verhinderen. Ook parlementsvoorzitter Volodimir Ribak, een partijgenoot van Stojan, wil vrijdag vergaderen, desnoods weer in een andere ruimte van het gebouw. Hij heeft het parlement voor 's ochtends 10.00 uur bijeen geroepen.

Ribak gaf te kennen dat hij de vergadering van een niet-compleet parlement tevoren niet met president Viktor Janoekovitsj heeft besproken. Het was volgens hem aanvankelijk niet de bedoeling er een formele parlementszitting van te maken.

"We kwamen bij elkaar in een andere ruimte in het gebouw om te overleggen wat ons te doen stond als de oppositie door gaat met het blokkeren van het presidium in onze vergaderzaal", aldus Ribak. "De aanwezige parlementsleden wezen me er op dat er een meerderheid aanwezig was en dat ik dan het recht had om een zitting van het parlement te houden. Ik heb er door juristen naar laten kijken en die constateerden dat het inderdaad mogelijk was."

Bronnen: Ukrinform, ForUm

Geen opmerkingen: