maandag 8 april 2013

'Loetsenko boezemt Jatsenjoek angst in'

De vervroegde vrijlating van voormalig minister Joeri Loetsenko moet voor Arseni Jatsenjoek hoogst ongelegen komen, meent politiek analist Oleksei Holoboetski. ''Loetsenko boezemt hem angst in'', aldus Holoboetski. Hij leidt dat af uit Jatsenjoek's afwijzing van een demonstratieve mars, zoals Svoboda die zondag aanvankelijk wilde houden in de hoofdstad Kiev.

Een mars met 10.000 deelnemers zou zoveel tijd vergen dat Loetsenko naar Kiev had kunnen komen om daar aan het protest mee te doen. Nu sprak Loetsenko via zijn mobiele telefoon de demonstranten toe. Volgens Holoboetski was de speech van Jatsenjoek onder de maat. ''Verreweg de slechtste van allemaal, terwijl hij normaal gesproken de beste speeches heeft. Hij gedroeg zich ook erg nerveus."

De analist constateert dat Jatsenjoek het al moeilijk had, omdat hij niet goed ligt bij een flink deel van de parlementsleden van de Moederlandpartij/Verenigde Oppositie. Jatsenjoek gaf zelf enkele dagen geleden al toe dat rebellie binnen de door hem geleide fractie op de loer ligt. Met Loetsenko op vrije voeten heeft hij er een probleem bij.

Een andere politiek commentator, Kost Bondarenko, verwacht dat Loetsenko de aanvoerder kan worden van een groep van ontevreden parlementsleden die weg wil uit de fractie van de Moederlandpartij/Verenigde Oppositie.

Mocht het tot vervroegde verkiezingen komen, dan kan Loetsenko niet meedoen als kandidaat voor het parlement. Hij heeft weliswaar gratie gekregen en is uit de gevangenis gelaten, maar het verbod om een openbare functie te vervullen gedurende zijn straftijd is niet ongedaan gemaakt. Dat kan alleen als het Europese Hof voor de Rechten van de Mens hem onschuldig verklaart en de Oekraïense regering opdraagt het verbod in te trekken.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: