vrijdag 5 april 2013

Regio's en oppositie in oorlogsstemming

Het is oorlog tussen de regeringsgezinde partijen en de oppositie. Een tactisch steekspel, oordeelt directeur Volodimir Fesenko van de denktank Penta. "We zijn een nieuwe fase in gegaan van de politieke crisis waarmee we in ons land al een tijdje te kampen hebben. Het gaat van kwaad tot erger."

Hij vermoedt dat de autoriteiten twee scenario's hebben: de oppositie simpelweg te negeren door de meerderheid in het parlement dan maar elders te gaan vergaderen, of door de strijd aan te gaan, een referendum te houden en het parlement te ontbinden. Dat laatste ligt wat hem betreft in de lijn der verwachtingen.

Fesenko vermoedt dat het slechts een kwestie van tijd is voordat president Viktor Janoekovitsj besluit het parlement te ontbinden. ''Het is de schaduw die momenteel over dit parlement hangt.'' Donderdag besloot de regerende Partij van de Regio's elders te gaan vergaderen, aangezien de oppositie het vergaderen in de plenaire zaal in het parlementsgebouw nog steeds onmogelijk maakt.

Er werden wetsvoorstellen aangenomen door een parlementaire minderheid, terwijl de oppositie bijeen kwam in de plenaire zaal. Volgens de oppositie zijn de donderdag genomen besluiten niet rechtsgeldig. Om die reden heeft Mikola Katerinsjoek van de Moederlandpartij een zaak aangespannen bij de hogere bestuursrechter. Hij wil dat de donderdag genomen besluiten ongeldig worden verklaard.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: