dinsdag 2 april 2013

Kritiek van regeringszijde op besluiteloos parlement

Het Oekraïense parlement functioneert niet zoals het hoort. De verhoudingen tussen de vijf partijen zijn dermate vertroebeld en gecompliceerd geworden dat er amper nog belangrijke beslissingen genomen kunnen worden, aldus fractievoorzitter Oleksandr Jefremov dinsdag tijdens een persconferentie. Hij wil dan ook vervroegde verkiezingen en die moeten dan volgens het meerderheidsstelsel verlopen.

Dit stelsel gaat er vanuit dat de partij die de meeste stemmen krijgt in een district de parlementskandidaat levert. Het meerderheidsstelsel leidt meestal tot een comfortabele meerderheid in het parlement voor de regering. Dit maakt de voortijdige val van een regering onwaarschijnlijk, wat bijdraagt aan de politieke stabiliteit.

Invoering van het meerderheidsstelsel door dit parlement zit er echter niet in, realiseert Jefremov zich. "Zelfs hierover kan en wil het parlement niet besluiten. Er is nog maar een weg open, een referendum.''

Ook vice-premier Serhei Arboezov had dinsdag kritiek op het besluiteloze parlement. In een vergadering van de commissie voor economische hervorming zei hij dat het Nationaal Actieplan van de regering onder de huidige politieke omstandigheden geen kans maakt.

Arboezov wees er op dat in het eerste kwartaal van dit jaar weliswaar twee wetsvoorstellen voor een beter investeringsklimaat heeft ingediend, maar dat het parlement er nog niet aan toe is gekomen om die te behandelen. "De huidige, moeilijke tijd vraagt echter om adequaat handelen.''

Om de kritiek van zowel Jefremov als Arboezov te onderstrepen, kwam het parlement niet tot een beslissing over de datum waarop de nieuwe burgemeester van de hoofdstad Kiev wordt gekozen. Het voorstel om dat op 2 juni te doen, werd weggestemd.

Bronnen: Ukrinform, Interfax

Geen opmerkingen: