maandag 22 april 2013

ILGA/COC pleit voor opschorten visumversoepeling

ILGA-Europe heeft het Europees Parlement opgeroepen om het versoepelen van de visumbepalingen voor de Oekraïners op te schorten totdat dit land zijn verplichtingen nakomt als het gaat om burger- en mensenrechten voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT's).

De oproep van ILGA-Europe – de Europese koepelorganisatie van LHBT-organisaties waarbij ook COC Nederland is aangesloten – kwam vorige week kort voordat in het Europees Parlement een voorstel in stemming komt om de visumbepalingen tussen de Europese Unie (EU) en de Oekraïne te versoepelen. ILGA-Europe riep het Europees Parlement op deze kwestie niet in stemming te brengen, maar voor nadere beschouwing terug te verwijzen naar de Commissie voor Burgerlijke Vrijheden en Justitie van het Europees Parlement.

ILGA-Europe wees het Europees Parlement er nadrukkelijk op dat Oekraïne toegezegd heeft om wetgeving in te voeren om discriminatie op grond van seksuele gerichtheid en genderidentiteit te verbieden, maar dat die belofte niet is nagekomen. Integendeel zelfs, want bij het Oekraïense parlement twee homovijandige wetsvoorstellen ingediend. Een wetsvoorstel om 'propaganda' van homoseksualiteit tegen te gaan – naar het voorbeeld van soortgelijke wetgeving in Rusland – en een wetsvoorstel om 'propaganda van relaties van paren van gelijk geslacht' strafbaar te stellen.

"We steunen het beleid om te komen tot een soepel visumbeleid tussen de EU en de Oekraïne, omdat het de mogelijkheden voor vrij verkeer van Oekraïense burgers vergroot", zegt ILGA-Europe-vicevoorzitter Martin Christensen. "Maar voor het versterken van de banden tussen de EU en de Oekraïne moet dat land wel aantonen dat het zijn verplichtingen nakomt als het gaat om mensenrechtenbeleid. Het op dit moment versoepelingen van het visumbeleid is daarom een verkeerd signaal."

Succes heeft de oproep van ILGA-Europe niet gehad, want het Europese Parlement stemde in met het versoepelen van de visumplicht voor een aantal groepen Oekraïners. De maatregel gaat vermoedelijk op 1 juni in.

Bron: COC

Geen opmerkingen: