donderdag 11 april 2013

Janoekovitsj wil dat partijen compromis zoeken

President Viktor Janoekovitsj heeft de vijf partijen in het parlement opgeroepen om te gaan onderhandelen over een compromis. De regerende Partij van de Regio's, de Communistische Partij en een flink aantal onafhankelijke kandidaten staan nu aan de ene kant van de scheidslijn en de oppositie van de Moederlandpartij, Oedar en Svoboda aan de andere.

Maar er is veel werk te doen, aldus de president die wijst op de economische crisis die maatregelen nodig maakt. "Als regering ondernemen we al veel, maar voor nieuwe wetten hebben we het parlement nodig.''

Janoekovitsj sluit niet uit dat hij uiteindelijk besluit om het parlement te ontbinden, maar dat is wat hem betreft wel het uiterste middel. "Er is nog altijd een sprankje hoop dat de partijen wel bij elkaar komen. We hebben het geld niet om steeds weer verkiezingen te houden, dus gaan die ten koste van de bevolking.''

De drie oppositiepartijen hebben donderdag aangegeven dat zij dinsdag weer mee willen vergaderen, op voorwaarde dat parlementsvoorzitter Volodimir Ribak drie onderwerpen aan de orde stelt. Het gaat om de burgemeestersverkiezing in Kiev, de pensioenhervorming en de motie van wantrouwen tegen de regering-Janoekovitsj.

Er zou een akkoord met Ribak hierover zijn, aldus parlementslid Oksana Prodan van Oedar. Nadat deze punten zijn afgehandeld, wil de oppositie praten over wetsvoorstellen die nodig zijn om de toenadering van Oekraïne tot de Europese Unie te bewerkstelligen. Parlementariër Oleh Zaroebinski van de Partij van de Regio's zei dat zijn fractie overweegt net als een week geleden apart te gaan vergaderen met de meerderheid als de oppositie dwars blijft liggen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: