donderdag 4 april 2013

Regeringspartij en oppositie vergaderen apart

Omdat de oppositiepartijen nog altijd het plenair vergaderen onmogelijk maakten, zijn de Partij van de Regio's en de Communistische Partij uitgeweken naar een andere ruimte in het parlementsgebouw. Daar kwamen eind van donderdagochtend 244 parlementsleden bijeen. Een legitieme bijeenkomst, aldus parlementsvoorzitter Volodimir Ribank, aangezien een meerderheid er mee instemde om elders te gaan vergaderen.

Besluiten worden met handopsteken genomen, aldus Ribak. Fractievoorzitter Arseni Jatsenjoek van de Moederlandpartij kwam meteen met de reactie dat besluiten buiten de vergaderzaal van het parlement niet rechtsgeldig zouden zijn. "Het heeft veel weg van een staatsgreep. Daar staat 15 jaar gevangenisstraf op'', aldus de leider van de grootste opposiepartij.

De oppositie (Moederlandpartij, Oedar en Svoboda) kwam rond het middaguur bijeen in de plenaire vergaderzaal. Omdat de microfoons buiten werking zijn gesteld, brachten parlementsleden microfoons van radio- en televisieomroepen naar het spreekgestoelte. De vergadering duurde maar kort en werd geleid door vice-parlementsvoorzitter Roeslan Koesjoelinksi. De oppositiepartijen besloten het presidium te blijven bezetten van het parlement om plenair vergaderen onmogelijk te maken. 's Middags bleven daarom vijftig parlementsleden in het gebouw aanwezig.

Er lijkt inmiddels brede steun voor ontbinding van het parlement. Zowel Ribak als Jatsenjoek lieten zich donderdag in deze richting uit. Ruslan Koshulynsky. Volgens Ribak zijn 's ochtends vier parlementsleden van de Moederlandpartij opgestapt, een bericht dat 's middags door drie van hen werd tegengesproken.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: