zaterdag 13 april 2013

Jongeren ruziën veel thuis, vooral over politiek

Een generatiekloof? Ja, die hebben ze in Oekraïne dus ook. De meeste jongeren tussen de 15 en 21 jaar ruziën geregeld met hun ouders over van alles en nog wat. Een opiniepeiling van het Gorsjenin Instituut wijst uit dat 93,5 procent het vaak tot zeer vaak oneens is met de opvattingen van ouders. Slechts 5,3 procent heeft nooit discussies thuis.

Vaak gaat het over politiek, want 42,7 procent van de jongeren houdt er een andere politieke voorkeur op na dan hun ouders. Diezelfde ouders dringen hun eigen voorkeur evenwel niet op aan hun kinderen. Dat gebeurt wel bij 10,6 procent, terwijl 31,2 procent van de jongeren te kennen gaf dezelfde politieke inzichten te hebben dan hun ouders. Tegelijkertijd is een op de zes Oekraïense jongeren helemaal niet geïnteresseerd in de politiek.

De meeste jongeren (67,3 procent) leven in een gezin met beide ouders, terwijl een op de vier (24,2 procent) deel uitmaakt van een eenoudergezin. 4,5 procent van de jongeren heeft te maken met een stiefvader of stiefmoeder en 0,6 procent woont in een pleeggezin. Tenslotte is 1,1 procent een weeskind dat in een tehuis opgroeit.

Van de ondervraagde jongeren tot 21 jaar leeft 58,3 procent thuis bij de ouders en woont 22,4 procent op zichzelf. Een op de tien (10,6 procent) huurt zelf een huis, anderen (7,4 procent) wonen 'op kamers'.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: